Zemgales nodaļas tiešsaistes semināra atskatmozaīka

2021. gada 12. maijā aizritējis kārtējais Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Zemgales nodaļas un Jelgavas pilsētas bibliotēkas rīkotais tiešsaistes seminārs “Publisko, bērnu un skolu bibliotēku loma lasītprieka veicināšanā jeb ikviens ir neatkārtojams un neviens nav neaizvietojams”. Tā kā semināra tēma bija gana plaša un uzrunājoša, tad nozares pārstāvju interese arī bija liela. Seminārs uzskatāms par īpašu, jo pulcēja gan publisko un bērnu, gan skolu bibliotekārus ne tikai no Zemgales reģiona, bet arī no citiem Latvijas novadiem. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām, semināram pieslēdzās dalībnieki no teju visas Latvijas – Pastendes, Kocēniem, Madonas, Kokneses, Skrīveriem, Pļaviņām, Aknīstes, Līvāniem, Preiļiem!… Pavisam kopā semināru noklausījās 109 dalībnieki.

Semināru vada LBB Zemgales nodaļas vadītāja Aiga Volkova. Madaras Freivaldes foto

Pasākumu atklāja LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone, kura atzinīgi novērtēja un nolasīja LBB Gada bibliotekāra 2020 balvai izvirzīto Zemgales pretendentu raksturojumus. Kā zināms, LBB Gada bibliotekāra 2020 balvai no Zemgales reģiona tika izvirzītas divas mūsu nozares pārstāves – Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktores vietniece metodiskajā darbā Dzintra Punga un Bauskas Centrālās bibliotēkas Lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Aina Mūrniece.

LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone. Madaras Freivaldes foto

Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa, sveicinot mūs visus, atklāja respondentu atbildes uz Jelgavas pilsētas bibliotēkā veikto aptaujas jautājumu “Kādu simbolisku nozīmi Jūs piešķirtu Jelgavas pilsētas bibliotēkai”. Ar aptaujas rezultātu apkopojumu var iepazīties šeit.

Jelgavas pilsētas bibliotēkas direktore Lāsma Zariņa. Madaras Freivaldes foto

Mūsu semināra goda viesis – pasākumu un “Radio Skonto” rīta programmu vadītājs Valdis Melderis – dalījās savā dzīves pieredzē par to, kā ir būt neatkārtojamam, un pastāstīja par viņa instrumentiem, kas darbojas, pārvarot dažādus dzīves posmus, piemēram, grūtā situācijā pie sevis sakot, ka šī nav slikta dzīve, šī ir tikai slikta diena, vai arī: šī nav slikta diena, šī ir tikai slikta stunda. Valdis Melderis ar savu stāstu iedvesmoja visus pasākuma dalībniekus!

Pasākuma turpinājumā semināra dalībnieki klausījās Olaines 1. vidusskolas bibliotēkas vadītājas Aijas Jankavas stāstā par bērnu un skolu bibliotekāru izaicinājumiem Skola 2030 kontekstā. Jelgavas bērnu un jauniešu bibliotēkas vadītāja Baiba Karčevska iepazīstināja ar sava maģistra darba pētījuma rezultātiem, kas atklāja, kādai jābūt pusaudžiem un jauniešiem draudzīgai bibliotēkai. Jūrmalas bibliotēkas bērnu nodaļas vadītāja Inguna Radziņa mūs iesaistīja aizraujošā un idejām bagātā stāstījumā par lasītprieka veicināšanu bērnos, ņemot talkā pašas meistarotās lelles. Vilces pagasta bibliotēkas vadītāja Regīna Deksne atklāja, cik svarīga ir bibliotekāra loma vietējās kopienas saliedēšanā, un ka Mākslas plenērs jeb gleznošanas svētki spēj piesaistīt un iesaistīt necerēti daudz interesentu!

Pasākuma izklaidējošā daļa sastāvēja no divām savstarpēji saistītām vienībām, jo tika izpildīta viena un tā pati dziesma “Bez mīlestības nedzīvojiet”. Pirmajā, sveiciena daļā, uzstājās grupa “Kombinezoni”, bet seminārs noslēdzās ar to pašu dziesmu, tikai Jelgavas pilsētas bibliotekāru jaunizveidotā ansambļa “Zinošā Pārlielupes Miezīte Jelgavā” izpildījumā.

Grupas “Kombinezoni” sveiciens. Madaras Freivaldes foto

Jelgavas pilsētas bibliotēkas bibliotekāru ansamblis “Zinošā Pārlielupes Miezīte Jelgavā”. Jelgavas pilsētas bibliotēkas foto

Jelgavas pilsētas bibliotēkas bibliotekāru ansamblis “Zinošā Pārlielupes Miezīte Jelgavā”. Jelgavas pilsētas bibliotēkas foto

 

Semināra prezentācijas:

 

Informāciju sagatavoja:
LBB Zemgales nodaļas vadītāja
Aiga Volkova

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*