Atskats uz IFLA 84. ģenerālkonferenci Kualalumpurā, Malaizijā

2018. gada 24.–30. augustā Kualalumpurā, Malaizijā, notika Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) 84. ģenerālkonference. Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstam konferencē piedalījās un Latvijas Bibliotekāru biedrību (LBB) un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) tajā pārstāvēja LBB valdes priekšsēdētāja un LNB Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre Māra Jēkabsone.

Konferences programma bija blīva un daudzslāņaina. Apmeklētas tika šādas konferences sesijas:

  • Atklāšanas sesija (Opening Session) un Noslēguma sesija (Closing Session);
  • IFLA Galvenā sesija (IFLA Highlights Session);
  • IFLA Prezidentes sesija (IFLA President’s Session);
  • No datiem uz bibliotēku interešu aizstāvību: digitālo rīku, piemēram, IFLA Pasaules bibliotēku kartes, izmantošana bibliotēku stāstu izplatīšanā (From Data to Advocacy: Using Digital Tools Like the IFLA Library Map of the World to Communicate Your Library Stories);
  • Patvērums pilsētā: publiskā bibliotēka kā droša vieta (Sanctuaries in the city: the public library as a safe space);
  • Paplašiniet savu sasniedzamību digitālajā pasaulē: kā būt 1000 vietās vienlaikus (Expand your reach in a digital World: How to be in a 1000 places all the time);
  • Bibliotekāru mode: ko mūsu ģērbšanās stils liecina par mums? (Librarian Fashion: What does the way we dress say about us?);
  • Gada publiskās bibliotēkas balvas ceremonija (Public Library of the Year Awards);
  • Aktuālie temati akadēmiskajās un zinātniskajās bibliotēkās (Hot Topics Academic & Research Libraries);
  • Bibliotēku pakalpojumi: spēcināt cilvēkus attīstīt viņu starpkulturālo identitāti (Library Services: Empowering people to develop their inter-cultural identities);
  • Bibliotēku interešu aizstāvība 101: katrs bibliotekārs ir bibliotēku interešu aizstāvis! (Advocacy 101: Every librarian an advocate!).

Konferencē tika demonstrētas aktuālās IFLA iniciatīvas un projekti: IFLA Globālā vīzija (IFLA Global vision, https://globalvision.ifla.org), Pasaules bibliotēku karte (Library Map of the World, https://librarymap.ifla.org) u. c.

Jaunums IFLA konferences programmā bija Lightning talks, ko latviski varētu tulkot kā Zibsarunas. Tā bija konferences sesija, kur dažādu bibliotēku pārstāvji no visas pasaules īsās (5–7 minūšu) prezentācijās demonstrēja savus pieredzes stāstus un idejas.

Kā Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētājai man bija nozīmīga iespēja piedalīties IFLA Asociāciju biedru sanāksmē (Association Members Meeting) un Bibliotēku asociāciju pārvaldības sekcijas (Management of Library Associations Section) sanāksmē, kā arī IFLA kopsapulcē.

Papildus konferences programmā iekļautajām sesijām apmeklēju arī konferences izstādi, Malaizijas Nacionālo bibliotēku un vairākas bibliotēkas Malaizijas pilsētā Melakā un tās apkārtnē.

Uzskatu, ka dalība konferencē bija veiksmīga. Tika iegūta jauna informācija un pieredze, nostiprināti esošie un nodibināti jauni profesionālie kontakti sadarbībai gan LBB, gan LNB Bibliotēku attīstības centra ietvaros. Gūta pārliecība, ka Latvijas bibliotēkas strādā ļoti labā līmenī un ir vērts ar Latvijas bibliotēku pieredzi dalīties lielākos un mazākos starptautiska līmeņa pasākumos.

Plašāku informāciju par konferenci un tās programmu sk. konferences tīmekļvietnē: https://2018.ifla.org.

Atskatu uz konferencē gūtajiem iespaidiem un atziņām varat skatīt LBB “Facebook” lapā ievietotajā izvērstajā fotogalerijā un audioslaidrādē no 2018. gada 26. septembra pasākuma “Tikšanās bibliotekāru stāvā: pieredzes stāsti”.

IFLA 85. ģenerālkonference notiks Atēnās, Grieķijā, no 2019. gada 24. līdz 30. augustam. Informācija par konferenci: https://2019.ifla.org.

Aicinu būt drosmīgiem un pieteikties dalībai IFLA ģenerālkonferencē ar prezentāciju vai plakātu!

 

Informāciju sagatavoja:
LBB valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*