Iesniegt stāstu Pasaules bibliotēku kartē tagad kļuvis vēl vienkāršāk

Kopš IFLA Pasaules bibliotēku kartes (Library Map of the World, LMW) atklāšanas 2017. gada 21. augustā – 83. Pasaules bibliotēku un informācijas kongresa (World Library and Information Congress, WLIC) laikā Vroclavā, Polijā, nozares speciālistu interese par to ar katru gadu palielinās. Viens no iemesliem ir aizvien lielāka bibliotēku iesaiste ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu (IAM) īstenošanā un vēlme par savas bibliotēkas aktivitātēm pastāstīt plašākai auditorijai. Pasaules bibliotēku karte nodrošina piekļuvi IAM stāstiem, kas atspoguļo, kā bibliotēkas dažādās valstīs dod ieguldījumu ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā un darbojas kā partneri vietējo attīstības vajadzību apmierināšanā.

Pasaules bibliotēku kartē šobrīd ir pieejami 22 stāsti no 16 valstīm

Pēdējo gadu laikā Pasaules bibliotēku kartes komanda ir strādājusi pie tā, lai uzlabotu IAM stāstu veidošanas procesu. Papildus IAM Stāstu stāstīšanas rokasgrāmatai ir izveidotas arī divas infografikas, kas uzskatāmi izskaidro procesu:

Šobrīd Pasaules bibliotēku kartē ir pieejami 22 stāsti no 16 valstīm. Šo stāstu veidošana ir bijusi pamācoša gan Pasaules bibliotēku kartes komandai, gan to iesniedzējiem. Pasaules bibliotēku kartes komanda ir nonākusi pie secinājuma, ka visvienkāršākais un ātrākais veids stāsta ievietošanai kartē ir – pamatojoties uz sniegto informāciju, sagatavot stāstu līdzautora vārdā. Tāpēc ir izveidota jauna IAM stāstu iesniegšanas veidlapa, kurā ir atcelti visi ar vārdu skaitu saistītie ierobežojumi, kā arī ieviesta jauna struktūra informācijas sniegšanai par bibliotēkas aktivitātēm, projektiem vai programmām.

Saite uz tiešsaistes veidlapu nav mainījusies, bet tas nav vienīgais veids, kā iesniegt stāstu. Pasaules bibliotēku kartes komanda aicina sūtīt pieteikumus arī Word formātā kopā ar visiem papildfailiem (novērtējuma ziņojumiem, saistītām publikācijām un fotoattēliem) uz e-pastu librarymap@ifla.org.

Iedvesmojieties no Pasaules bibliotēku kartē ievietotajiem bibliotēku stāstiem par pārmaiņas veicinošām aktivitātēm, projektiem un programmām, lai Pasaules bibliotēku kartē beidzot tiktu ievietots arī stāsts no Latvijas!

 

Pēc IFLA materiāliem ziņu sagatavoja:
Kristīne Deksne
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Bibliotēku attīstības centrs

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*