Redzamākajam zviedru bibliotēku vēsturniekam Magnusam Torstensonam – 75

Šī gada rudenī Zviedrijā tika godināts redzamākais zviedru bibliotēku vēsturnieks, Zviedrijas Bibliotēku un informācijas zinātnes skolas Burosas Universitātē (Swedish School of Library and Information Science, University of Borås) mācībspēks Magnuss Torstensons (Magnus Torstensson), kuram 20. septembrī apritēja 75 gadi.

M. Torstensona pētniecības uzmanības lokā ir galvenokārt 19. un 20. gadsimta Zviedrijas publisko bibliotēku un lasīšanas vēsture; viņš darbojies arī kā vairāku bibliotēku vēstures izdevumu sastādītājs un redaktors. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bibliotēkzinātnes lasītavā var iepazīties ar rakstu krājumu “Library spirit in the Nordic and Baltic countries: historical perspectives” (Hibolire, 2009), kura tapšanā M. Torstensons iesaistījies ne tikai kā redaktors, bet arī kā autors. Viņa rakstā “Library spirit in Sweden: two missionary phases” stāstīts par svarīgākajiem pavērsieniem Zviedrijas publisko bibliotēku vēsturē.

Vērtīgi zināt, ka M. Torstensons ir viens no Ziemeļeiropā (iespējams, arī visā pasaulē!) vienīgā publisko bibliotēku vēstures muzeja entuziastiem, kas turp ekskursijās vedis katru topošo bibliotekāru paaudzi. Ja esat Zviedrijā, noteikti aizbrauciet uz Burosu un apmeklējiet šo muzeju!

M. Torstensons ir autoritāte un paraugs daudziem Skandināvijas un Ziemeļeiropas, t.­sk. Latvijas bibliotēku vēsturniekiem, un ir pazīstams arī citviet pasaulē. Tamperes Universitātes lektors, bibliotēku vēsturnieks Ilka Makinens (Ilkka Mäkinen) par M. Torstensonu saka šādus vārdus: “Kad es sāku savu bibliotēku vēsturnieka karjeru, es ar lielu interesi lasīju viņa rakstus par bibliotēku veidošanos un attīstību daudzās valstīs un smēlos iedvesmu viņa rakstos par Zviedrijas publisko bibliotēku vēsturi. Viņš ne tikai radīja standartu, kādai jābūt izcilai bibliotēku vēsturei, bet arī demonstrē mīlestību pret mūsdienu bibliotēkām. Tie, kuriem bijusi veiksme viņu satikt, apbrīno viņa vitalitāti un dinamisko, pozitīvo attieksmi pret dzīvi.”

Latvijas bibliotekāru saime pievienojas M. Torstensona sveicēju pulkam, un novēl ikvienam bibliotekāram iepazīt šo izcilo bibliotēku nozares personību!

M. Torstensona publikāciju saraksts (2009–2015).

 

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone
Latvijas Bibliotekāru biedrības Grāmatniecības un bibliotēku vēstures sekcijas vadītāja
Jana Dreimane

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*