IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongress – iespēja ikvienam

Laikā no 2019. gada 24. augusta līdz 30. augustam Grieķijā, Atēnās, norisināsies IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongress, kas ik gadu pulcē vairāk nekā 3500 bibliotekāru no visas pasaules. Šī gada kongresa – IFLA 85. ģenerālkonferences – temats: “Bibliotēkas: dialogs ceļā uz pārmaiņām” (Libraries: dialogue for change).

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansējumam un IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresa dalības dotācijai Latvijas bibliotēkas un bibliotekārus kongresā pārstāvēs septiņi Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) biedri:

  • Baiba Īvāne-Kronberga, Jelgavas pilsētas bibliotēka;
  • Baiba Karčevska, Jelgavas pilsētas bibliotēka;
  • Dace Ūdre, Latvijas Nacionālā bibliotēka;
  • Daina Girvaite, Kuldīgas Galvenā bibliotēka;
  • Kristīne Deksne, Latvijas Nacionālā bibliotēka;
  • Olga Kronberga, Valmieras bibliotēka;
  • Ruta Suseja, Rēzeknes Centrālā bibliotēka.

IFLA ģenerālkonference ir vērienīgs pasākums, kas ļauj nodrošināt Latvijas pārstāvniecību starptautiskā mērogā, dibināt profesionālus kontaktus, dalīties ar savu darba pieredzi, gūt jaunas zināšanas un iedvesmoties jauniem izaicinājumiem. Nav svarīgi, vai esi bibliotēkas vadītājs, vai ierindas darbinieks – IFLA vieno visus. Turklāt daudzveidīgā ģenerālkonferences programma ļauj izvēlēties sev noderīgākās sesijas. Otrdien, 27. augustā, IFLA Kataloģizācijas sekcijas sesijā, Dace Ūdre prezentēs referātu “Curating Data from/to Publishers in Latvia: paradigm shift in metadata reuse exploiting Portal for Publishers” (PDF), savukārt ceturtdien, 29. augustā, Zibsarunu (lightning talks) sesijā, Baiba Īvāne-Kronberga uzstāsies ar stāstu “Creating the Story About the Library Building”.

Iedvesmojoša ir Serbijas Bibliotekāru biedrības (Serbian Library Assocation, SLA) pieredze, piesaistot finansējumu un organizējot braucienu ar autobusu, serbu bibliotekāru dalībai IFLA ģenerālkonferencē Atēnās, Grieķijā (2019) un Vroclavā, Polijā (2017), uzsverot, ka mērotais ceļš līdz galamērķim, kura laikā tiek apmeklētas citu valstu bibliotēkas, bagātina bibliotekāru profesionālās zināšanas un pieredzi – “1000 kilometri 1000 ideju gūšanai”. Šogad, pateicoties IFLA, Grieķijas Bibliotekāru biedrības un Serbijas Kultūras ministrijas atbalstam, serbu delegātu skaitu ir izdevies dubultot – IFLA 85. ģenerālkonferencē piedalīsies 34 bibliotekāri no 12 Serbijas pilsētām, pārstāvot kā Serbijas Nacionālo bibliotēku, tā universitāšu un publiskās bibliotēkas.

Līdzīga veida starptautiska aktivitāte notikusi arī 2011. gada vasarā, kad aptuveni 80 bibliotekāru no ASV, Austrālijas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Kanādas, Krievijas, Norvēģijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un arī Latvijas tikās Kopenhāgenā, lai ar velosipēdu mērotu ceļu līdz Berlīnei, kur norisinājās Vācijas 100. bibliotekāru kongress (100. Deutsche Bibliothekartag). Bibliotekāru kustība uz riteņiem – gan vietēja, gan starptautiska mēroga – turpinās vēl joprojām.

Savukārt 2010. gadā LBB sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Lietuvas Bibliotekāru biedrību organizēja profesionālās pilnveides un pieredzes apmaiņas braucienu uz Zviedriju, kurā piedalījās 11 bibliotekāri no Latvijas un 2 bibliotekāri no Lietuvas, pa ceļam apmeklējot Zviedrijas Karalisko bibliotēku Stokholmā un Gēteborgas Universitātes Mediju un komunikāciju izpētes Ziemeļvalstu informācijas centru “Nordicom” Gēteborgā. Noslēgumā brauciena dalībnieki piedalījās IFLA 76. ģenerālkonferencē Gēteborgā.

LBB biedru delegācija IFLA 76. ģenerālkonferencē Gēteborgā, Zviedrijā. Foto no Silvas Vucenas personīgā arhīva

Ļoti ceram, ka pateicoties sponsoru un atbalstītāju pretimnākšanai Latvijas bibliotekāriem atkal reiz būs iespējami šāda veida profesionālie braucieni.

 

Informāciju sagatavoja:
LBB valdes priekšsēdētajas vietniece
Dace Ūdre

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*