Ceļu pie lasītājiem sāk jaunā Rīgas Centrālās bibliotēkas gadagrāmata

Šodien viesojāmies Rīgas Centrālās bibliotēkas gadagrāmatas atvēršanas svētkos.

Šī ir jau divpadsmitā gadagrāmata, kurā Rīga Centrālā bibliotēka apkopojusi spilgākos iepriekšējā gada notikumus gan pasaulē, gan pašu mājās.

Sadaļā “Aktuālie bibliotēku attīstības virzieni pasaulē” gadagrāmatas veidotāji iekļāvuši dokumentu „Lionas deklarācija par pieeju informācijai un attīstībai”. Bez tam interesentiem būs iespēja iepazīties ar atziņām, kas gūtas pasaules bibliotekāru profesionālajā saietā – IFLA ģenerālkonferencē Lionā, kā arī gūt priekšstatu par jauno publisko bibliotēku, kas par godu 2014. gada kultūras galvaspilsētas titulam atvērta Ūmeo (Zviedrija). Sadaļā “Pasaules un Latvijas apritē” Rīgas Centrālās bibliotēkas darbinieki dalās arī ar saviem iespaidiem, viesojoties mūsu kaimiņu bibliotēkās Pērnavā un Utenā (Lietuvā), un piedzīvotājumiem velobraucienā par bibliotēkām “Baltic Star 2014“, kura laikā vairāki drosmīgi un aktīvi bibliotekāri un bibliotēku draugi pieveica vairāk kā 330 km garo distanci no Preiļiem Latvijā līdz Kauņai Lietuvā.

IMG_5752
Piekrītam Rīgas Centrālās bibliotēkas Dzidras Šmitas teiktajam – “RCB un filiālbibliotēkām ir ar ko lepoties arī pašu mājās!”. Gadagrāmatas sadaļā “Pašu mājās” iespējams tuvāk iepazīt renovēto RCB filiālbibliotēku “Avots” un tās lasītavā izvietoto Helmara Rudzīša izdoto grāmatu kolekciju, kuru papildina RCB Bibliotēku dienesta speciālistu sastādītais bibliogrāfiskais rādītājs “Helmars Rudzītis un izdevniecības “Grāmatu Draugs” darbība trimdā”.

2014. gads Rīgas pilsētas bibliotēkām aizritēja Eiropas kultūras galvaspilsētas zīmē. Gadagrāmatā ir iespējams uzzināt vairāk par akciju “Bibliotēka Rīgai”, kas visa gada garumā noritēja RCB un tās filiālbibliotēkās. Tāpat gadagrāmatas lasītāji var iepazīties ar pieredzi, kas gandrīz desmit gadus krāta RCB ārējā apkalpošanas punktā „Saulaino dienu bibliotēka” Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Gadagrāmatas sadaļā “Metodika” tās veidotāji iekļāvuši gan RCB gan citu bibliotēku darbiniekiem noderīgus metodiskos ietikumus. Palīgs profesionāļiem būs ieteikumi par to, kā kārtojams krājums bērniem un kā uzlabot bibliotekārās apkalpošanas darbu un saskarsmi ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Sava vieta gadagrāmatā ir arī bibliotekāru atmiņām un populārajai interviju sadaļai “Stāsti un sarunas gada garumā”, kas saista ar dzīvu un nepastarpinātu RCB darbinieku skatījumu uz bibliotēku, dzīvi  un pasauli kopumā.

Grāmatu tradicionāli noslēdz RCB svarīgāko notikumu hronika un bibliogrāfija, kā arī kopsavilkums angļu valodā. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta.

Grāmata elektroniskā veidā drīzumā būs pieejama RCB mājas lapā sadaļā “Publikācijas“.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*