Publicēta e-grāmata “Librarians Around the World”

Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Jauno speciālistu sekcija 2017. gada februārī uzsāka projektu “Bibliotekāri apkārt pasaulei”, aicinot bibliotekārus no dažādām pasaules valstīm pastāstīt par sevi un savas pārstāvētās valsts bibliotēkām, to sistēmu, izglītības iegūšanas iespējām, bibliotēku nozares organizācijām, aktivitātēm utt. Ziņojam, ka 2018. gada nogalē projekts ir noslēdzies, un esam sagatavojuši bezmaksas e-grāmatu angļu valodā “Librarians Around the World” (PDF).

Tika gūta liela atsaucība, sasniedzām arī vistālākās pasaules malas. Projektam pieteicās 46 bibliotekāri no 27 valstīm: Armēnijas, Bangladešas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Ungārijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Nigērijas, Filipīnām, Kataras, Serbijas, Slovēnijas, Dienvidkorejas, Zviedrijas, Taizemes, Turcijas, Amerikas, Indijas, Mjanmaras, Tanzānijas, Ukrainas, Spānijas, Slovākijas, Vjetnamas un Jaunzēlandes. Vairāku valstu bibliotekāri, aizņemtības vai citu iemeslu dēļ dalību projektā atcēla, kas ir saprotams, jo mēs, bibliotekāri, labi zinām, ka laika ir tik, cik ir! Līdz ar to, ceram, ka šim projektam varētu būt turpinājums! E-grāmatā ir publicēti 34 autoru raksti no 19 valstīm. Nākotnē plānots tulkot grāmatu latviešu valodā, kā arī esam atvērti sadarbībai, lai izdevumu tulkotu jebkurā citā valodā.

Daniela Skokoviča (Daniela Skokovic) no Serbijas par šo projektu saka: “Tā kā strādāju mazā publiskajā bibliotēkā, centos pierādīt, ka tas nav traucēklis, lai veidotu karjeru starptautiskā līmenī.” Tāpat Jujina Hinga (Yujin Hong) no Dienvidkorejas uzsver, ka, piedaloties projektā, viņa vēlas “būt kā tilts starp Koreju un pasauli, lai veidotu bibliotekāro sadarbību.”

Man personīgi šis projekts ir pierādījums, ka viens bibliotēku entuziasts no tādas mazas valsts kā Latvija spēj vienot pasaules bibliotekārus, lai dalītos ar pieredzi un gūtu zināšanas. Vadot šo projektu, esmu izpratusi e-grāmatas izdošanas procesu no A līdz Z – no autoru uzrunāšanas, rakstu rediģēšanas līdz pat maketēšanai un dizaina izstrādei.

Aicinu ikvienu ielūkoties grāmatas lappusēs, lai gūtu iedvesmu un dotos ceļojumā pa dažādajām pasaules bibliotēkām! Turklāt, apceļojot pasauli, esiet laipni gaidīti autoru pārstāvētajās bibliotēkās!

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Sniedze
Projekta “Bibliotekāri apkārt pasaulei” vadītāja
LBB valdes locekle
LBB Jauno speciālistu sekcijas vadītāja

 

E-grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu, liels paldies!

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*