Latvijā viesojās bibliotekāri no Flandrijas

Laikā no 24. līdz 26. oktobrim Latvijā viesojās ap 20 cilvēku liela bibliotekāru grupa no Flandrijas. Flandrija ir reģions Beļģijas ziemeļu daļā, kurš ir īpašs ar to, ka tajā dzīvojošie galvenokārt runā flāmu valodā, kas ir viens no holandiešu valodas dialektiem. Flandrijas reģionā atrodas tādas Beļģijas pilsētas kā Brisele, Antverpene, Gente, Brige un Lēvena.

Flandrijas bibliotekāru braucienu uz Latvijas bibliotēkām organizēja Flāmu bibliotēku un arhīvu biedrība (The Flemish library and archive association; De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie, VVBAD). Biedrība ir nevalstiska profesionāla organizācija, kas apvieno Flandrijas bibliotēku, arhīvu un dokumentācijas centru darbiniekus. Organizācija ir dibināta 1921. gadā, un tajā darbojas aptuveni 3500 biedru. Biedrības tīmekļvietne: https://www.vvbad.be.

Vienmēr ir iedvesmojoši satikt kolēģus no citām valstīm.
Foto: Māra Jēkabsone

Galvenās VVBAD darbības jomas: informācijas piekļuves un zināšanu izplatības aizstāvība; konferenču, semināru un pieredzes apmaiņas braucienu organizēšana; profesionālās informācijas aprites nodrošināšana, tajā skaitā profesionālā nozares žurnāla “META” izdošana.

Biedrībā ir četras sekcijas: Publisko bibliotēku sekcija; Arhīvu sekcija; Dokumentācijas centru sekcija un Augstākās izglītības iestāžu bibliotēku sekcija. Vēl biedrībā ir divas komitejas: Mākslas bibliotēku komiteja un Mantojuma bibliotēku (Heritage libraries) komiteja.

Profesionālās pieredzes apmaiņas braucienā uz Latviju bija ieradušies biedrības pārstāvji no visiem bibliotēku veidiem, tādēļ arī vizītes programma bija plaša un daudzveidīga. 24. oktobrī viesi apmeklēja Latvijas Nacionālo bibliotēku, kur 8. stāva lasītavā pēc viesu ierosinājuma tika noorganizēta Latvijas-Beļģijas (Flandrijas) bibliotekāru tikšanās-diskusija. Pasākumā no Latvijas puses piedalījās Latvijas Bibliotekāru biedrības, Latvijas Akadēmisko bibliotēku asociācijas, Kultūras informācijas sistēmu centra, Jelgavas pilsētas bibliotēkas un vēl dažu bibliotēku pārstāvji. Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone sniedza prezentāciju par Latvijas bibliotēku sistēmu, to papildināja Kultūras informācijas sistēmu centra projekta vadītāja Jāņa Ziediņa stāstījums par Kultūras informācijas sistēmu centru un tā lomu Latvijas bibliotēku dzīvē, savukārt ar Flandrijas bibliotēkām Latvijas kolēģus iepazīstināja VVBAD pārstāve Lise Vandecruys.

Par Latvijas bibliotēkām stāsta Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Māra Jēkabsone.
Foto: Elīna Sniedze

Flāmu bibliotēku un arhīvu biedrības pārstāve Lise Vandecruys iepazīstina ar Flandrijas bibliotēkām.
Foto: Elīna Sniedze

Nav pārsteigums, ka bibliotēkas un bibliotekāri visur pasaulē ir ļoti līdzīgi. Tāpat kā panākumi, piemēram, jaunu bibliotēku ēku celtniecība un lietotāju atbalsts, arī problēmas ir līdzīgas: finanšu trūkums un bibliotēku skaita samazinājums, e-grāmatu un obligātā eksemplāra, autortiesību un bibliotekāru paaudžu nomaiņas jautājums, kā arī sevis meklējumi 21. gadsimta apstākļos.

25. oktobrī flāmu bibliotekāri apmeklēja Ventspils Pārventas bibliotēku, Kuldīgas Galveno bibliotēku, Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnisko bibliotēku un Latvijas Universitātes bibliotēku, bet 26. oktobrī: Valmieras integrēto bibliotēku, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja bibliotēku un Rīgas Centrālo bibliotēku.

Flandrijas bibliotekāru brauciens un arī 24. oktobra tikšanās notika, pateicoties informatīvam un organizatoriskam Latvijas Bibliotekāru biedrības atbalstam. Kas zina, varbūt arī Latvijas bibliotekāri kādreiz apmeklēs Flandrijas bibliotēkas? Tas noteikti ir tā vērts!

Fotogalerija: Latvijas Bibliotekāru biedrības “Facebook” lapā.

 

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Bibliotekāru biedrības valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*