Notika Starptautiskais Baltijas valstu jauno bibliotekāru seminārs Viļņā

Starptautiskajā Baltijas valstu jauno bibliotekāru seminārā (International Seminar for Young Librarians from Baltic Countries), kurš norisinājās 20.–21. augustā Viļņā, Lietuvā, Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekciju pārstāvēja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmas “Informācijas pārvaldība” 3. kursa studente un Rīgas Centrālās bibliotēkas vecākā bibliotekāre Aiga Pīķe un Kuldīgas Galvenās bibliotēkas vecākā bibliotekāre darbā ar interneta pakalpojumiem Itija Vespere. Šī gada seminārs bija veltīts darba motivācijas tēmai.

Semināra pirmajā dienā, 20. augustā, Lietuvas Nacionālajā bibliotēkā Baltijas valstu jaunie speciālisti prezentēja savus referātus un pētījumus. Latvija pārstāvēta ar prezentāciju “Latvian Libraries: Through Eyes of Young Librarians. The Case Study of Riga Central Library and Kuldiga Main Library”, kurā salīdzinātas pilsētu un reģionālo bibliotēku priekšrocības, trūkumi un nākotnes iespējas. No citu prezentācijām iegūti priekšstati par sava sapņu darba radīšanu, izaicinājumu meklēšanu, Igaunijas Bibliotekāru biedrības Jauno profesionāļu kluba aktivitātēm (Estonian Librarians Associations Young Professionals Club) un citām tēmām. Jaunajiem speciālistiem no Igaunijas un Latvijas bija iespēja doties apskatīt Lietuvas Nacionālās bibliotēkas krāšņumu, kā arī apmeklēt Viļņas Centrālās bibliotēkas Naujoji filiāli.

Lietuvas Nacionālā bibliotēka ir atvērta ikvienam apmeklētājam, tā piedāvā dažādas iespējas – grāmatu izsniegšanu uz mājām, speciālu darbnīcu bērniem un jauniešiem, darba telpu īri par samaksu, kurām piekļuve nav pat bibliotēkas personālam, kinoteātri un vēl daudzas citas.

foto 01

Lietuvas Nacionālā bibliotēka

foto 02

Lietuvas Nacionālo bibliotēku izdaiļo mākslinieces Jolitas Vaitkutes (Jolita Vaitkutė) veiktā mākslas instalācija “Nomodā no grāmatām” (Pabudę iš knygų)

foto 02-1

Grāmatu izsniegšanas un nodošanas pašapkalpošanās automāti

foto 02-2

Grāmatu izsniegšanas un nodošanas pašapkalpošanās automāti

foto 03.jpeg

Darbnīca (makerspace) bērniem un jauniešiem, kurā veidot dažādas lietas

Viļņas Centrālās bibliotēkas Naujoji Viļņas (Naujosios Vilnios) filiālē pēc remonta kā savus pirmos viesus pirms atkalatvēršanās uzņēma Baltijas jaunos speciālistus. Šajā bibliotēkā ir izveidota speciāla multisensoru un sajūtu istaba bērniem, kurā iespējams pielietot visas maņas, lai atslābinātos, pārvarētu bailes un mācītos. Bibliotēka bērniem piedāvā datorspēli “Atklātības s@la bērnam un ģimenei” (Atvirumo s@la vaikui ir šeimai), kurā ietverti arī biblioterapijas elementi. Spēlē bērni var izveidot savu virtuālo tēlu kādu vien vēlas un atklāti pārrunāt problēmjautājumus ar vienaudžiem un speciālistu.

foto 04

Atjaunotās Viļņas Centrālās bibliotēkas Naujoji filiāles lasītava

foto 05

Īpaši veidotā multisensoru istaba bērniem

Semināra otrajā dienā, 21. augustā, tika apmeklēta Viļņas Rajona publiskās bibliotēkas (Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka) esošās telpas un bibliotēkas jaunā ēka (kas atrodas tieši blakus). Tā tiek renovēta jau 15 gadus, bet drīz jaunās telpas būs gatavas un pieejamas lasītājiem. Izcils piemērs kā senā un aizsargājamā ēkā var iekārtot modernu bibliotēku. Savukārt, pirms pieciem gadiem tika atvērta Viļņas Rajona publiskās bibliotēkas jaunā Bērnu un Jauniešu bibliotēka.

foto 06

Jaunā Viļņas Rajona publiskā bibliotēka

foto 07

Viļņas Rajona publiskās bibliotēkas jaunā Bērnu un Jauniešu bibliotēka

Pēc bibliotēku apmeklējuma viesojāmies Lietuvas Nacionālajā vēstures muzejā, kur gida pavadībā iepazinām Lietuvas un Viļņas vēsturi.

Baltijas valstu jauno bibliotekāru seminārs notika jau 5. ­reizi. Šādu Baltijas semināru ciklu jaunajiem speciālistiem aizsāka LBB Jauno speciālistu sekcija 2014. gadā. Nākamgad šis seminārs paredzēts Igaunijā.

Paldies par atbalstu LBB, Lietuvas Bibliotekāru biedrībai un Valsts Kultūrkapitāla fondam!

LBB_logoLBD_logotipas-spaudai    krasainais_logo

 

Ziņu sagatavoja:
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmas “Informācijas pārvaldība” 3. kursa studente,
Rīgas Centrālās bibliotēkas vecākā bibliotekāre Aiga Pīķe un
Kuldīgas Galvenās bibliotēkas vecākā bibliotekāre darbā ar interneta pakalpojumiem Itija Vespere

Fotogrāfijas no autoru privātā arhīva.

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*