Veiksmīgi aizvadīta konference “21. gadsimta bibliotēka”

2018. gada 12. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notika konference “21. gadsimta bibliotēka”. Konferenci organizēja LNB Bibliotēku attīstības centrs sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā un Latvijas Bibliotekāru biedrību. Konferences mērķis bija sniegt labākās pieredzes paraugus un iedrošināt Latvijas bibliotekārus ieviest inovatīvus bibliotēku pakalpojumus bibliotēku darbā. Konference pulcēja vairāk nekā 350 bibliotēku nozares speciālistus no visu veidu bibliotēkām – akadēmiskajām, publiskajām un skolu bibliotēkām.

Konference ir sākusies. Priekšplānā – lektori no Vācijas. Foto: Kristians Luhaers

LNB Ziedoņa zāle bija pilna – konferences apmeklētāju skaits pārsniedza 350. Foto: Kristians Luhaers

Konferences pirmā daļa tika veltīta Vācijas bibliotēku pieredzei. Leibnica Ekonomikas un biznesa informācijas centra (Leibniz Information Centre for Economics and Business Studies, ZBW) izpilddirektors Torstens Meiers (Thorsten Meyer) stāstīja par savas bibliotēkas darbu digitālajā vidē un sociālajos medijos. Interesanti, ka bibliotēka ir atteikusies no “Facebook” konta un izmanto citus sociālos tīklus. Inovāciju un mūsdienīga darba piemērus no publiskajām Vācijas bibliotēkām sniedza Bavārijas Valsts bibliotēkas Publisko bibliotēku konsultatīvā centra (Landesfachstelle für das Öffentliche Bibliothekswesen Bayern, Bayerische Staatsbibliothek) vadītāja vietniece Ute Palmere-Horna (Ute Palmer-Horn). Kā atzina konferences klausītāji: “Utes Palmeres-Hornas ieteikums bibliotēkā ieviest frizieri, bija zāli uzspridzinošs!” Vēl viens konferences apmeklētāju secinājums ir tāds, ka “Vācieši izrādās atraktīvi!”

Lektors Torstens Meiers. Foto: Kristians Luhaers

Lektore Ute Palmere-Horna. Foto: Kristians Luhaers

Vācu lektoriem tika uzdoti arī jautājumi. Foto: Kristians Luhaers

No kreisās: Bavārijas Valsts bibliotēkas Publisko bibliotēku konsultatīvā centra vadītāja vietniece Ute Palmere-Horna, Leibnica Ekonomikas un biznesa informācijas centra izpilddirektors Torstens Meiers, Gētes institūta Rīgā bibliotēkas vadītāja Zigrīda Murovska un LNB Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre, Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Māra Jēkabsone. Foto: Kristians Luhaers

Konferences otrā daļa bija veltīta Latvijas bibliotēku stāstiem. LNB sabiedrisko attiecību vadītājs Augusts Zilberts stāstīja par mūsdienu bibliotēku aktualitātēm un izaicinājumiem no LNB skatupunkta, taču viņa stāstītais lika aizdomāties par ikvienas bibliotēkas darbu mūsdienu aspektā, piemēram, ka bibliotēkām ir jārīko tādas aktivitātes, kas patīk lasītājiem un iedzīvotājiem, nevis pašiem bibliotekāriem. Ļoti atzinīgi auditorija novērtēja Olaines 1. vidusskolas bibliotēkas vadītājas Aijas Jankavas stāstu par skolas bibliotēkas telpisko identitāti. Šis stāstījums pilnībā sagrāva visus stereotipus par putekļainu skolas bibliotēku un pelēku skolas bibliotekāru. Arī skolas bibliotēka var būt plaša un moderna, kā arī skolas bibliotekārs – atraktīva un spilgta personība. Latgales Centrālās bibliotēkas direktore Jeļena Šapkova stāstīja par ģimenes digitālo aktivitāšu centru tīkla izveidi dzīves kvalitātes un izglītības atbalstam Austrumaukštaitijā un Dienvidlatgalē. Tas ir projekts, kurš tiek īstenots vairākās bibliotēkās Latgalē un Augštaitijā. Projekta akcents ir jauno tehnoloģiju iegāde un aktīva izmantošana bibliotēkās vietējo iedzīvotāju prasmju un iemaņu attīstīšanā.

Lektors Augusts Zilberts. Foto: Kristians Luhaers

Lektore Aija Jankava. Foto: Kristians Luhaers

Lektore Jeļena Šapkova. Foto: Kristians Luhaers

Konferences prezentācijas pieejamas LNB tīmekļvietnes sadaļā “Bibliotekāriem”. Konferences fotogalerija ir aplūkojama LNB Bibliotēku attīstības centra “Facebook” lapā un Latvijas Bibliotekāru biedrības “Flickr” kontā.

Atgādinājumam – Gētes institūts Rīgā regulāri tulko bibliotekāriem noderīgus rakstus par Vācijas bibliotēku pieredzi. Lūk, daži pēdējā laikā tapuši rakstu tulkojumi:

Paldies visiem, kas palīdzēja konferences organizēšanā! Paldies dalībniekiem par atsauksmēm un ierosinājumiem nākamo konferenču tematiem! Tiekamies nākamajā modernam bibliotēku darbam veltītā konferencē!

 

Informāciju sagatavoja:
LNB Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre
Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*