Publicēts simpozija “BOBCATSSS 2018” referātu krājums

Šogad 24.–26. janvārī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un Latvijas Universitātes (LU) Dabas mājā notika 26. ikgadējais starptautiskais bibliotēkzinātnes un informācijas zinātnes simpozijs “BOBCATSSS 2018” ar tematu “Lasīšanas spēks”, kuram bija trīs apakštēmas:

  • lasītprasme, paradumi un komunikācija;
  • atmiņas institūcijas;
  • tehnoloģiskie risinājumi.

Pirmais šāda veida simpozijs notika 1993. gadā Ungārijā, bet arī Latvijas dalībai šajā studentu konferencē ir sena vēsture. Šogad Latvijas pārstāvji piedalījās konferencē jau 18. reizi!

Simpoziju organizēja LU Sociālo zinātņu fakultātes studenti un pasniedzēji sadarbībā ar Ungārijas Etveša Loranda Universitātes (Eötvös Loránd University of Budapest) studentiem. Lielu ieguldījumu BOBCATSSS tapšanā sniedza Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Jauno speciālistu sekcijas aktīvistes Lelde Petrovska un Zane Meldere. Priecājamies un lepojamies, ka mūsu biedri spēj lieliski organizēt augsta līmeņa pasākumus.

Video atskats uz trim iedvesmas pilnajām dienām:

BOBCATSSS simpozijs notika trīs dienas un to apmeklēja 194 informācijas un bibliotēku zinātnes studenti un profesionāļi no visas pasaules un 30 organizatori no Latvijas un Ungārijas. Trīs dienu laikā tika prezentēti 26 referāti, 9 darbsemināri, 18 plakāti un 4 peča-kuča (20 slaidi x 20 sekundes) prezentācijas. Pirmā diena norisinājās LNB telpās. Atklāšanas ceremonijā viesus priecēja folkloras kopa, svinīgas atkāšanas uzrunas no abu organizētāju universitāšu pārstāvjiem un Ungārijas vēstniecības misijas vadītāja vietnieces Kingas Šimones (Kinga Simon) uzruna. Kā arī ar referātu “Lasīšana kā vizuālās uztveres un valodas apstrādes process” (Reading as a Process of Visual Perception and Language Processing) uzstājās viens no trim galvenajiem runātājiem LU Datorikas fakultātes Uztveres un kognitīvo sistēmu laboratorijas vadītājs profesors Dr. Jurģis Šķilters. Tika prezentēti plakāti un referāti, kā arī norisinājās svētku vakariņas.

Nākamās divas dienas notika viesmīlīgajā LU Dabas mājā. Otrā diena tika atklāta ar peča-kuča prezentācijām, kam sekoja otrās galvenās runātājas Gūtenberga Pasaules literatūras un rakstisko plašsaziņas līdzekļu (mediju) institūta grāmatu studiju direktores profesores Dr. Utes Šneideres (Ute Schneider) referāts “Vērojot lasītāju – vērtības, paražas un lasīšanas paradumi, lasot attēlus un sociālos medijus” (Watching the Reader – Values, Rituals and Practices of Reading in Pictures and Social Media Platforms). Otrās dienas noslēgumā tradicionāli notika diskotēka konferences organizatoriem un dalībniekiem.

Trešā diena tika pavadīta aktīvā gaisotnē, prezentēti referāti un vadīti darbsemināri. Noslēdzošās dienas galvenā runātāja bija Etveša Loranda Universitātes Humanitārās fakultātes Bibliotēku un informācijas zinātnes departamenta lektore Dr. Katalina Bella (Katalin Bella) ar referātu “Kādas grāmatas ir ungāru autoru lasīšanas sarakstā? Ungāru mūsdienu rakstnieku paradumi un mājas bibliotēkas” (What Books are on Hungarian Writers’ Reading List? Habits and a Home Library of Contemporary Hungarian Authors).

Trešās dienas noslēgumā tika apkopotas konferences dalībnieku balsis un žūrijas balsojums, lai apbalvotu labākos dalībniekus:

  • kā labākais referāts tika atzīts Lizas Morisones (Lisa Morrison) un Terija Vēča (Terry Weech) referāts “Datu lasīšana: lasītprasmes trūkums bibliotēku un informācijas zinātnes izglītībā” (Reading Data: The Missing Literacy from LIS Education);
  • visvairāk balsis ieguva un par labāko plakātu atzīts Janas Tonisones (Jaana Tõnisson) plakāts “Ko studenti īstenībā dara bibliotēkās?” (What Students Actually Do in Library?);
  • darbseminārs Airas Lepikas (Aira Lepik), Marisas Nols (Maris Nool) un Janas Tonisones (Jaana Tõnisson) “Būt vai nebūt – tas nav jautājums par bibliotēku sociālo mediju mārketingu!” (To Be or Not to Be – It’s Not the Question About Library Social Media Marketing!);
  • kā labākais peča-kuča tika novērtēts Nīderlandes studentu Lovija van Eka (Lowie van Eck) un Nila van der Mera (Niels van der Meer) peča-kuča “Datu žurnālistikas nozīme: Peča-Kuča par datu izguvi, informācijas vizualizāciju, faktu pārbaudi un satura grupu lomu bibliotēkās” (The Importance of Data Journalism: A Pecha Kucha About Data Retrieval, Information Visualization, Fact Checking and the Role of Content Teams in Libraries).

Noslēgumā tradicionāli tika nodots BOBCATSSS karogs nākamajiem organizatoriem – Osijekas Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu fakultātes Informācijas zinātnes departamenta (Horvātija), Upsalas Universitātes un Linneja Universitātes (Zviedrija) un Hāgas Lietišķo zinātņu universitātes (Nīderlande) studentiem, kuri rīkos “BOBCATSSS 2019” Horvātijā, Osijekā.

Biedrību simpozijā pārstāvēja LBB valdes locekle un Jauno speciālistu sekcijas vadītāja Elīna Sniedze ar referāta “Viena diena bibliotēkas dzīvē Latvijā: 6 gadu pieredze” (Library Day in the Life in Latvia: 6 Year Experience) priekšlasījumu un plakātu “Bibliotekāri apkārt pasaulei” (Librarians Around the World), kā arī LBB Novadpētniecības sekcijas vadītāja Baiba Īvāne-Kronberga ar referātu “Jelgavas pilsētas bibliotēkas kultūras ainava: lasot vēsturi un pārdomājot vērtības” (The Cultural Landscape of The City Library of Jelgava: Reading Histories and Rethinking Value).

Referātu pilnie teksti, plakāti un darbsemināru apraksti apkopoti konferences rakstu krājumā >>>

Foto galerija >>>

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Sniedze
LBB valdes locekle
LBB Jauno speciālistu sekcijas vadītāja

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*