Zemgales reģiona bibliotekāri pulcējās Lejeniekos

Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu 2018. gada 29. augustā norisinājās kārtējā Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Zemgales nodaļas “Vasaras skola”, kuru šogad organizēja Bauskas Centrālā bibliotēka. Zemgales reģiona bibliotekāri pulcējās Viļa Plūdoņa muzejā Bauskas novada Ceraukstes pagasta “Lejeniekos”. Šoreiz bibliotēku nozares speciālisti tika aicināti ievērot pasākuma dreskodu – īsa vai gara, puķaina vai vienkrāsaina kleita.

Ierodoties slavenā latviešu dzejnieka V. Plūdoņa dzimtajās mājās, Vasaras skolas dalībnieki izvilka piespraudītes ar dažādu krāsu rozītēm.

Pēc reģistrācijas visi pulcējās uz pasākuma oficiālo atklāšanu, kuru iesāka Bauskas Centrālās bibliotēkas direktora vietas izpildītāja Māra Kuļikauska. Turpinājumā bibliotekārus uzrunāja V. Plūdoņa muzeja vadītāja Elīna Kūla-Braže, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Arnolds Jātnieks un LBB Zemgales nodaļas priekšsēdētāja Lāsma Zariņa.

Zemgales reģiona bibliotekāri LBB Zemgales nodaļas “Vasaras skolā” Lejeniekos

Pēc oficiālajām uzrunām un laba vēlējumiem, Lejenieku atjaunotajā ratnīcā bibliotekārus gaidīja pārsteigums – saruna par dzīvi “Aktiermeistarība ienāk bibliotēkā” ar Latvijas Nacionālā teātra aktrisi Indru Burkovsku.

Dienas turpinājumā visas Vasaras skolas dalībnieces sadalījās piecās grupās, kuras visas dienas garumā kopā baudīja dažādas aktivitātes. Grupas tika izlozētas dalībnieku reģistrācijas laikā, kad bibliotekāri ieguva piespraudītes ar – baltu, rozā, violetu, dzeltenu vai oranžu ziedu.

Grupām tika sagatavotas piecas dažādas aktivitātes – improvizācijas teātris, kura ietvaros bibliotekāres pārbaudīja savas zināšanas par dzejnieka V. Plūdoņa daiļradi un aktiermeistarību, attēlojot to kā mēmo šovu. Tāpat dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar GUSTO kosmētiku, kas tiek ražota no dabiskām izejvielām un kur netiek izmantoti tradicionālie konservanti. Bibliotekāri tika iepazīstināti ar muzejpedagoģisko programmu “Lejenieki”, kuras ietvaros aplūkoja V. Plūdoņa dzimtās mājas, kā arī iepazinās ar dzejnieka literāro mantojumu. Papildus izglītojošiem pasākumiem, dalībnieki nodevās radošajām aktivitātēm – Mūsas upes krastā ģitāras un ukuleles mūzikas pavadījumā izdziedāja populāras latviešu dziesmas, kā arī iesaistījās radošajā darbnīcā “Augusta ziedi Lejenieku pļavās”, kur katra bibliotekāre veidoja matu rotas no dzīvajiem ziediem.

Pēc grupu aktivitātēm, bibliotekāres tika aicinātas baudīt Dairas Jātnieces gatavoto pupu zupu un svaigi cepto maizīti.

Lai dienu noslēgtu uz pozitīvas nots, bibliotekāriem bija iespēja iemācīties raitus dejas soļus un izkustēties dažādu tautu mūzikas ritmos. Katrs Vasaras skolas dalībnieks noslēgumā saņēma vienu pupu maisu jeb daļiņu no Garās pupas, kas šogad kalpoja kā pasākuma simbols.

Paldies ikvienam Zemgales reģiona bibliotekāram, kas ieradās Lejeniekos un krāšņoja dzejnieka V. Plūdoņa iemītās takas ar savu smaidu, prieku un radošo garu!

Fotogrāfijas (Flickr)

 

Informāciju sagatavoju:
Māra Kuļikauska
Bauskas Centrālā bibliotēka

Foto: Santa Gudža, Bauskas Centrālā bibliotēka

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*