Mūžībā aizgājusi Baiba Tormane

Maija otrā puse iesākusies ar sēru vēsti – mūžībā aizgājusi ilggadējā Bauskas Centrālās bibliotēkas direktore, aktīva Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) atbalstītāja Baiba Tormane (1949–2018).

Latvijas bibliotēku nozare zaudējusi spēcīgu un enerģisku, nerimstoša optimisma un patiesas drosmes apveltītu personību. Baiba ir iedvesmojusi daudzus bibliotekārus ne tikai Zemgalē, bet arī visā Latvijā. Bijusi daudzu bibliotekāru iedrošinātāja un darbaudzinātāja, kaislīga inovatīvu ideju un netradicionālu pakalpojumu ieviesēja, nenogurdināma vietējā kultūrvēsturiskā mantojuma popularizētāja. To apliecina arī 2015. gadā saņemtais Atzinības krusts, kas Baibai Tormanei piešķirts par nopelniem bibliotēku nozares darbā, lielo personīgo un profesionālo ieguldījumu bibliotēku tradicionālās lomas attīstībā, kultūras un zinātnes vērtību apkopošanā, saglabāšanā un popularizēšanā.

Baiba bija arī aktīva LBB biedre – ilgus gadus darbojusies biedrības valdē un Zemgales nodaļā, ar personīgu līdzdalību sekmējusi daudzu biedrības ideju, projektu un norišu īstenošanu, bijusi atbalsts un padomdevējs biedrības darbā un daudzu bibliotekāru profesionālajā dzīvē. Nozares profesionāļiem visvairāk žēl, ka Baibai savas dzīves laikā tā arī neizdevās savām acīm skatīt ilgi loloto un auklēto ideju par jaunu Bauskas Centrālās bibliotēkas ēku. Taču Baiba savas dzīves laikā ir uzcēlusi citu lielu un stipru bibliotēku – tas ir lepnums par bibliotekāra profesiju, profesionālā pašcieņa un pārliecība, uzdrīkstēšanās lauzt stereotipus un īstenot pavisam trakas idejas. Mēs visi atcerēsimies Baibu kā spēcīgu profesionāli, kas drosmīgi un atklāti iestājas par bibliotēkām un to attīstību, nepārtraukti ceļ bibliotēku darba kvalitātes latiņu un paplašina profesijas horizontu.

Izsakām līdzjūtību un skumstam kopā ar Baibas radiem, draugiem un kolēģiem. Taču vienlaikus lepojamies, ka ir bijis gods pazīt un strādāt plecu pie pleca ar tik profesionālu, atsaucīgu un iedvesmojošu kolēģi.

Baiba Tormane Latvijas Bibliotekāru 15. konferencē 2012. gada 11. aprīlī. Foto: Ligita Ieviņa

Informāciju sagatavoja:
Māra Jēkabsone
LBB valdes priekšsēdētāja

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*