Tika atzīmēta Krišjāņa Valdemāra Ēdoles pagasta bibliotēkas 170 gadu jubileja

2018. gada 26. aprīlī Ēdoles kultūras namā notika Krišjāņa Valdemāra Ēdoles pagasta bibliotēkas 170 gadu jubilejas svinības. Ēdoles pagasta bibliotēka ir pirmā pašu latviešu dibinātā bibliotēka, kura pēc sabiedriski politiskā darbinieka, jaunlatviešu kustības aizsācēja Krišjāņa Valdemāra ierosinājuma tika atvērta Ēdoles luteriskās baznīcas ģērbkambarī 1848. gada Lieldienās (23. aprīlī).

26. aprīļa svinīgo pasākumu ievadīja Ēdoles bibliotēkas dibināšanas piemiņas plāksnes atklāšana Ēdoles baznīcā. Piemiņas plāksne ir Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) dāvana Ēdolei un visām Latvijas bibliotēkām.

Ēdoles bibliotēkas jubilejas pasākumā pulcējās gan ēdolieši, gan tuvāki un tālāki ciemiņi. Ēdoles pagasta bibliotēkas vadītāja Aira Celma iepazīstināja ar Ēdoles bibliotēkas vēsturi un Krišjāņa Valdemāra dzīves posmu Ēdolē, LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone akcentēja bibliotēku nozīmi pirms 170 gadiem un tagad – 21. gadsimtā, savukārt LBB Grāmatniecības un bibliotēku vēstures sekcijas vadītāja Jana Dreimane stāstīja gan par Krišjāņa Valdemāra idejām latviešu tautas izglītošanā un lasīšanas veicināšanā, gan šo ideju īstenotājiem – izcilo bibliotekāru, bibliogrāfu Jāni Misiņu un bibliotēku nozares entuziastu, pirmo Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāju Teodoru Līventālu.

Uzrunu teica arī Ēdoles pagasta pārvaldes vadītāja Anda Upleja un Kuldīgas Galvenās bibliotēkas direktore Laima Mirdza Ostele, kā arī sabiedriskais darbinieks, politiķis un dzejnieks Arvīds Ulme. Apsveikuma vārdus dziesmās un citos priekšnesumos ietērpa Ēdoles pamatskolas folkloras kopa un Alsungas mūzikas skolas Ēdoles filiāles audzēkņi.

Pasākuma viesi varēja aplūkot veselas divas izstādes par Krišjāni Valdemāru: sienas izstādi ar galvenajiem Krišjāņa Valdemāra dzīves datiem un viņa nozīmi bibliotēku vēsturē un Ēdoles pamatskolas skolēnu grafikas izstādi “Ciemos pie Valdemāra”.

Ēdoles bibliotēkas jubilejas pasākums bija koša norise Bibliotēku nedēļas kaleidoskopā un spilgti apliecināja bibliotēku nozīmi sabiedrībā.

Māras Jēkabsones runa “Bibliotēku nozīme pirms 170 gadiem un tagad – 21. gadsimtā” (PDF)

Fotogalerija (Facebook)

 

Informāciju sagatavoja:
Māra Jēkabsone
LBB valdes priekšsēdētāja

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*