Vai bibliotēkas piedalās sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā? Jā!

2018. gada 12.–13. aprīlī Ļvovā, Ukrainā, norisinājās 3. Starptautiskais jauno bibliotekāru forums “Bibliotēkas un ilgtspējīga sabiedrības attīstība” (“Libraries and Sustainable Development of Society”), kuru organizēja Ukrainas Bibliotēku biedrības Jaunatnes nodaļa. Šī gada forums bija veltīts ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem un bibliotēku iesaistei ilgtspējīgā sabiedrības attīstībā. Forumā piedalījās apmēram 100 dalībnieki no Ukrainas, kā arī viesi no Baltkrievijas, Kipras, Latvijas, Slovēnijas, Turcijas, Rumānijas un Katalonijas. Latviju šajā forumā pārstāvēja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Latvijas Bibliotēku portāla redaktore, Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) sekretāre Kristīne Deksne.

Jauno bibliotekāru foruma galvenais mērķis bija apkopot labākos bibliotēku projektus Ukrainā un ārvalstīs, kas atbalsta ilgtspējīgas attīstības mērķus. Šajā forumā tikās jaunie bibliotēku profesionāļi no dažādām valstīm, lai sasniegtu vienu kopīgu mērķi – dalītos savā redzējumā un pieredzē par lietām, kas veido modernu, inovatīvu bibliotēku.

3. Starptautiskā jauno bibliotekāru foruma “Bibliotēkas un ilgtspējīga sabiedrības attīstība” dalībnieki. Foto no Ukrainas Bibliotēku biedrības Jaunatnes nodaļas arhīva

Forumu atklāja Ukrainas Bibliotēku biedrības prezidente Iryna Shevchenko un Ukrainas Bibliotēku biedrības Jaunatnes nodaļas vadītāja Oksana Boiarynova, kam sekoja Ukrainas jaunatnes un sporta ministra vietnieka Oleksandr Yarema video uzruna.

Iryna Halaiko, UNDP (United Nations Development Programme) ilgtspējīgas attīstības mērķu koordinatore Ļvovas apgabalā, akcentēja bibliotēku un vietējo kopienu mijiedarbības un sadarbības nozīmīgumu ilgtspējīgā sabiedrības attīstībā, kā arī uzsvēra bibliotēku rīcībā esošos resursus, zināšanas un prasmes, lai veidotu partnerību šajā jomā.

No kreisās: Maja Jelen, Stavroulla Pitta, Ayse Korkmaz, Gisela Ruiz, Kristīne Deksne, Ionela Panait. Foto no Ukrainas Bibliotēku biedrības Jaunatnes nodaļas arhīva

Ārvalstu nozaru speciālisti savos ziņojumos koncentrējās uz bibliotēku līdzdalību ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā savās valstīs, kā arī pauda savu redzējumu par dažādiem mūsdienu bibliotēku darbības aspektiem. Piemēram, Aisha Korkmaz (Atilim University, Turcija) stāstīja par mūsdienu bibliotēku iespējām kopienas dzīves uzlabošanā un bibliotēku aktivitātēm, kas saistītas ar informācijas saglabāšanu un inovatīvu pakalpojumu sniegšanu, balstoties uz lietotāju aptaujām. Maja Jelen (University of Maribor Library, Slovēnija) akcentēja bibliotēku nozīmi lietotāju pašmācības prasmju attīstīšanā un iedzīvotāju izglītības veicināšanā. Stavroulla Pitta (University of Cyprus Library, Kipra) pastāstīja par interesantām idejām darbā ar bērniem akadēmiskajās bibliotēkās. Gisella Ruiz (Library Elisenda of Montcada, Katalonija) runāja par bibliotēku sociālajām programmām, kuru mērķis ir jauniešu adaptācija sabiedrībā, kā arī jauniešu lasītprasmes uzlabošana un pašrealizācijas iespēju meklēšana. Ionela Panait (“Dinucu Golescu” County Library, Rumānija) dalījās pieredzē par bibliotēku līdzdalību brīvprātīgo projektos, kuru mērķis ir paaugstināt izglītības līmeni un kvalitāti kā vienu no ilgtspējīgas attīstības mērķiem.

LNB Latvijas Bibliotēku portāla redaktore, LBB sekretāre Kristīne Deksne sniedz priekšlasījumu “Bibliotēkas un ilgtspējīga sabiedrības attīstība: Latvijas bibliotēku piemēri”. Foto no Ukrainas Bibliotēku biedrības Jaunatnes nodaļas arhīva

Latvijas ziņojumā “Bibliotēkas un ilgtspējīga sabiedrības attīstība: Latvijas bibliotēku piemēri” (“Libraries and Sustainable Development of Society: Examples from Libraries of Latvia”) tika uzsvērta doma, ka mūsdienās bibliotēka ir vieta un telpa komunikācijai, kas ir cieši saistīta ar augstas kvalitātes visaptverošas izglītības nodrošināšanu, kas, savukārt, ir viena no nozīmīgākajām attīstītas sabiedrības iezīmēm. Latvijas piemēri – 3 projekti, kas tiek realizēti Latvijas bibliotēkām sadarbojoties ar ārvalstu bibliotēkām un citām iestādēm:

  • Biznesa bibliotēku potenciāla attīstība uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās (BUSINESS BAG)”;

Projekta mērķis: Bibliotēku infrastruktūras uzlabošana un to darbinieku kapacitātes celšana ar mērķi nodrošināt inovatīvu uzņēmējdarbības atbalsta centra vidi, kā arī nodrošināt bibliotēkās kvalitatīvus biznesa atbalstošus pakalpojumus, attīstīt uzņēmējdarbības atbalsta bibliotēku tīkla potenciālu un iespējas.

Projekta partneri: Bauskas novada pašvaldība, Pasvales rajona pašvaldība

  • “Interaktīvās izglītības telpa – efektīvs nelabvēlīgu ģimeņu bērnu sociālās integrācijas veids (OPEN UP)”;

Projekta mērķis ir radīt atbilstošus apstākļus Ludzas, Rokišķu un Jēkabpils bibliotēkās mazaizsargātu ģimeņu bērnu sociāli-ekonomiskās aktivitātes sekmēšanai, tādējādi veicinot dzīves apstākļu uzlabošanos Latvijas un Lietuvas pierobežas reģionā.

Projekta partneri: Ludzas novada pašvaldība (vadošais partneris), Rokišķu rajona pašvaldības bibliotēka (Lietuva) un Jēkabpils pilsētas dome.

  • “Ģimenes digitālo aktivitāšu centru tīkla izveide, dzīves kvalitātes un izglītības atbalstam Austrumaukštaitijā un Dienvidlatgalē (Network DigiHubs)”.

Projekta mērķis ir pielāgot projekta partneru esošās prakses un izmantot tās kā bāzi, lai divās Latvijas un divās Lietuvas bibliotēkās izveidotu jaunu sabiedrisko pakalpojumu – ģimenes digitālo aktivitāšu centrus, kuros ģimenēm un visiem interesentiem būs iespēja izglītoties un saturīgi pavadīt brīvo laiku ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotās telpās.

Projekta partneri: Utenas A. un M. Mišķina publiskā bibliotēka, Zarasu publiskā bibliotēka, Latgales Centrālā bibliotēka, Preiļu Galvenā bibliotēka un Lietuvas reģionālo bibliotēku asociācija.

Nozīmīgs notikums foruma laikā bija sadarbības līguma parakstīšana starp Ukrainas Bibliotēku biedrību un Kipras, Slovēnijas un Turcijas bibliotēku biedrībām. Memorands paredz ciešāku bibliotekāro saišu veidošanu, lai organizētu un realizētu kopīgus pasākumus un projektus nākotnē un veicinātu dažādu kultūru mijiedarbību pasaulē. Jāpiemin, ka Ukrainas Bibliotēku biedrības un Latvijas Bibliotekāru biedrības sadarbības līgums ir parakstīts jau 2015. gada 13. oktobrī.

3. Starptautiskais jauno bibliotekāru forums “Bibliotēkas un ilgtspējīga sabiedrības attīstība” bija nozīmīgākais šī gada pasākums jaunajiem bibliotekāriem Ukrainā. Tas deva iespēju meklēt un apzināties savu vietu profesionālajā pasaulē, veidot kontaktus ar kolēģiem un saņemt vērtīgu profesionālo informāciju.

Dažas idejas no pieredzes stāstiem:

  • Prasība augstskolu studentiem vasaras brīvlaikā nostrādāt konkrētu stundu skaitu bibliotēkā kā brīvprātīgajiem;
  • “Problem books” – bibliotēka par simbolisku samaksu pārdod grāmatas ar defektiem (izplēsta kāda lapa vai citi bojājumi);
  • Plauktos starp grāmatām ievietoti “viltus vāciņi” ar grāmatu nosaukumiem, kuras nav atgrieztas bibliotēkā vai ir pazudušas – ja lasītājam mājās ir kāda no šīm grāmatām un viņam tā nav vajadzīga, ir iespēja uzdāvināt bibliotēkai;
  • Bērns savā pirmajā pediatra apmeklējumā saņem bibliotēkas sagatavotu dāvanu – maisiņu ar pirmajām bērnu grāmatiņām;
  • Bērni ar īpašām vajadzībām kā brīvprātīgie bibliotēkā – piesaistīti mentori un speciālisti, kas palīdz bērniem izprast savas sajūtas un emocijas caur grāmatu lasīšanu;
  • Nosacījums bērniem – ierodoties bibliotēkā pirms sērfošanas internetā, spēlēm un citām brīvā laika aktivitātēm 15 minūtes jāvelta mācībām;
  • Programmēšanas klubi bērniem un jauniešiem;
  • “Zinātniskais rings” – studenti, jaunie zinātnieki visiem saprotamā veidā stāsta par savām idejām un izgudrojumiem, notiek balsošana;
  • Bezmaksas valodu kursi un medijpratība;
  • Dažādas aktivitātes (spēles, radošās darbnīcas, video klipi), kas māca bērniem šķirot atkritumus.

Infrastruktūra, personāls, iesaistīšanās sociālajā dzīvē padara jebkuru bibliotēku par vienu no svarīgākajām iestādēm ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā. Bibliotēkām ir nepieciešamā kapacitāte un visas iespējas veicināt ilgtspējīgu sabiedrības attīstību, tomēr izpratnes un informācijas trūkums par labas prakses piemēriem rada šķēršļus plašākai un sistemātiskākai iesaistei ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā.

3. Starptautiskais jauno bibliotekāru forums bija lieliska iespēja uzzināt vairāk par jauno profesionāļu iespējām, kā arī par dažādiem bibliotēku projektiem, apmainīties ar idejām un uzzināt par bibliotēku iniciatīvu rezultātiem. Tāpat tikai nodibināti jauni kontakti ar dažādu valstu bibliotēku pārstāvjiem, kas nākotnē varētu kļūt par partneriem dažādos projektos un aktivitātēs. Katru gadu forums kļūst aizvien lielāks un kvalitatīvāks un turpina iedvesmot jaunos speciālistus strādāt radoši.

Foruma programma (PDF)
Fotogrāfijas no foruma (Facebook)

 

Ziņu sagatavoja:
Kristīne Deksne
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Latvijas Bibliotēku portāla redaktore
Latvijas Bibliotekāru biedrības sekretāre

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*