2018. gada Bibliotēku festivāla un Bibliotēku nedēļas tēma – “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”

Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB) izsludina 2018. gada Bibliotēku festivāla un Bibliotēku nedēļas tēmu “Mainās bibliotēka, mainās sabiedrība”. Tēmas izvēle sasaucas ar Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) 84. ģenerālkonferences nosaukumu “Transform Libraries, Transform Societies”. 2018. gadā tā notiks Kualalumpurā, Malaizijā.

Latvijas Bibliotēku festivāls notiks 2018. gada 17.–18. aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Festivāla pirmajā dienā paredzēta Latvijas bibliotekāru 19. konference, kuras noslēgumā tiks pasniegta LBB balva “Gada bibliotēka” un “Gada bibliotekārs”, otrajā dienā – Bibliotēku ideju tirgus. Konferencē tiks pārrunāti bibliotēku nozarē un darbā aktuāli temati, savukārt ideju tirgus plānots kā atraktīvs un interaktīvs pieredzes apmaiņas pasākums, kura laikā bibliotēkas prezentē savu labāko pieredzi, sasniegumus, idejas.

2018. gada Bibliotēku nedēļa notiks laikā no 23.–29. aprīlim, un tas parasti ir laiks, kad bibliotēkas ar dažāda veida norisēm un citām aktivitātēm pastiprināti pievērš uzmanību sev, savam darbam un bibliotēku nozīmei sabiedrībā. Plašāks 2018. gada Bibliotēku festivāla un Bibliotēku nedēļas uzsaukums tiks izsludināts 2018. gada sākumā.

Gribam mēs to vai ne, bet pārmaiņas ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Taču sekošana pārmaiņām un iešana līdzi tām vairs netiek uzskatīta par labāko, ko ikviens var darīt, dzīvojot pārmaiņu laikā. Lai spētu izdzīvot, dzīvot un attīstīties strauji mainīgajā pasaulē, ir jābūt soli priekšā pārmaiņām. Jaunā IFLA prezidente Glòria Pérez-Salmerón savā pirmajā publiskajā uzrunā bibliotekārajai auditorijai teica: “Mūsu loma ir daudz vairāk nekā bibliotēku un informācijas centru ikdienas vadīšana, daudz vairāk nekā vienošanās un vienprātība par bibliotēku darba standartiem un vadlīnijām, mūsu galvenais uzdevums ir būt par dzinējspēku reālām un redzamām pārmaiņām, par mūsu sabiedrības attīstības virzītājiem”.

Reaģēšana uz pārmaiņām sabiedrībā ir noiets etaps, ir pienācis laiks bibliotēkām būt tām, kas maina sabiedrību!

 

Informāciju sagatavoja:
LBB valdes priekšsēdētāja
Māra Jēkabsone

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*