2022. gada Eiropas bibliotekāru velotūre Cyclo-biblio “LorLux”

Cyclo-biblio jeb Cycling for Libraries ir neformāla bibliotekāru konference uz velosipēdiem, kuru Francijas Bibliotekāru asociācija (ABF) organizē jau 7. reizi. Ikgadējā bibliotekāru velotūre ir inovatīvs profesionāls pasākums un bibliotēku interešu aizstāvības kampaņa, lai popularizētu bibliotēkas kopienās, tiktos ar vietējām amatpersonām, intensīvi komunicētu ar plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrību: https://assocyclobiblio.wordpress.com.

Pie Benediktīniešu bibliotēkas (Saint-Mihiel)

Cycling for Libraries braucienos piedalos jau kopš to pirmsākumiem, katru gadu ar vairākiem desmitiem kolēģu minot pedāļus un apmeklējot simtiem visdažādāko bibliotēku. Eiropas bibliotekāru velotūre Cyclo-biblio ļauj praktizēt bibliotūrismu, izaicina rotaļīgā un neparastā veidā, maina klasisko bibliotekāru tēlu.

No 28. maija līdz 2. jūnijam tūre pulcēja 50 velobraucējus no Francijas, Spānijas, Latvijas, Dānijas, Zviedrijas, Beļģijas un Šveices. Ceļš veda pa Lotringas reģionu – no Nansī caur Vandoeuvre, Chaligny, Tula, Commercy, Saint-Mihiel, Verdun, Esch-sur-Alzette, Thionville, Luksemburgu uz Mecu, kurā notika Francijas Bibliotekāru asociācijas 67. kongress. Velotūre un kongress tika organizēts, uzdodot vienkāršu jautājumu, uz kuru tika meklētas daudzas ne tik vienkāršas atbildes: “Vai bibliotēkas ir neaizstājamas?”.

Sešās neaizmirstamās dienās:

  • nobraucām 334 kilometrus;
  • apmeklējām duci iedvesmojošu bibliotēku;
  • dalījāmies savās zināšanās un pieredzē ar kolēģiem;
  • stāstījām par Latvijas Bibliotekāru biedrības darbību;
  • tikāmies ar vietējām amatpersonām;
  • piedalījāmies bibliotēku interešu aizstāvības sesijās, popularizējot bibliotekāra profesijas vērtības;
  • apliecinājām bibliotēku sociālo lomu un vietu Francijas kultūrtelpā;
  • ik dienu tika veidota publikācija Francijas grāmatizdevēju un bibliotekāru izdevumā Livres Hebdo.

Blīvajā programmā apmeklējām ar Francijas Kultūras ministrijas atbalstu renovēto Nansī mediju bibliotēku, La Filoche kultūras telpu, Chaligny un Tulas mediju bibliotēkas. Velosipēds ļauj viegli apstāties laukos, ciemos vai pilsētās un būt ļoti tuvu cilvēkiem – aprunāties, iedot viņiem informatīvas bibliotēku popularizēšanas skrejlapas.

Grandiozākie iespaidi bija Luksemburgas Universitātes bibliotēkā un mācību centrā (The Luxembourg Learning Center). Centrs atklāts 2018. gadā un saņēmis neskaitāmas arhitektūras balvas. Stils, ambīcijas, mērogs un finanses lika patiesi aizrauties elpai. Katrā vietā jutāmies tik gaidīti – ar mūziku, vietējām amatpersonām, jokiem, smiekliem, viktorīnām, vārdu un viedokļu apmaiņu – iespējams, ar visu to, kas divos garos pandēmijas gados bija liegts.

Šogad mūsu velo drošības vestes bija baltas – mazliet kā sniegs un mākoņi. Brauciena garša – siers, šokolāde un vīns. Brauciena motivācija – satikšanās, apmaiņa, citādība, zinātkāre, adrenalīns, mācīšanās. Apmeklējumi, darbnīcas un semināri sekoja viens otram, bibliotekāru kultūra cirkulēja, izplatījās, dīga idejas un draudzība. Pat ja vēl ir par agru atbildēt uz jautājumu, kuru uzdod šī gada Francijas Bibliotekāru kongress “Vai bibliotēkas ir neaizstājamas?”, tomēr viens ir skaidrs, ka bibliotēkas ir dzīves telpa, kura nemitīgi tiek izgudrota no jauna. Ja pedāļus nekustināsim, dzīves telpa nekustēsies.

Foto: no brauciena dalībnieku arhīva.

 

Informāciju sagatavoja:
Aija Jankava
LBB Bērnu un skolu bibliotēku sekcijas vadītāja

Rūdīta bibliotūrista soma

Luksemburgas Universitātes bibliotēka un mācību centrs

Topošajā pilsētas bibliotēkas būvlaukumā. Bibliotēka ieplānota 3 stāvos ar publisko baseinu! (Verdun)

Jaunākās paaudzes media-buss – ar 3D printeri un programmēšanas stacijām (Verdun)

Cyclo-biblio 2022 maršruts pa Lotringas reģionu

Benediktīniešu bibliotēkas dārgumi

Kaligrāfijas darbnīca

Bibliotēka-kultūrvieta Puzzle (Thionville)

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*