Balsojam par “Gada notikumu Latvijas bibliotēkās 2021”!

Šī gada sākumā Latvijas Bibliotekāru biedrība (LBB) izsludināja pieteikumu pieņemšanu nominācijā “Gada notikums Latvijas bibliotēkās 2021”. Laikposmā no 7. februāra līdz 7. martam tika iesūtīti 16 pieteikumi, kas pretendē uz nominācijas titulu. Iesūtītie pieteikumi ir apkopoti un tiek nodoti Jūsu vērtējumam.

Bibliotekāriem un bibliotēku nozares pārstāvjiem no 28. marta līdz 3. aprīlim ir iespēja tiešsaistē nobalsot par notikumu, kurš, pēc Jūsu domām, atbilst šai nominācijai.

Nominācijas mērķis ir atcerēties, izcelt un godināt, kā arī apkopot un saglabāt vēsturei nozīmīgākos notikumus Latvijas bibliotēku nozarē, pievērst uzmanību bibliotēku darbam un popularizēt to, demonstrēt bibliotēku sniegumu un ieguldījumu nozares, sabiedrības un valsts attīstībā.

Kā jau ierasts, “Gada notikums Latvijas bibliotēkās 2021” saņems ceļojošo balvu – Gada notikumu albumu, kas uz gadu tiks nodots nominācijas uzvarētāja rīcībā, lai tajā veiktu ierakstu divu lappušu apjomā.

Balsojuma anketa

Balsot drīkst vienu reizi, atdodot savu balsi par ne vairāk kā 5 notikumiem.

Aicinām iepazīties ar nominētajiem notikumiem!

Bauskas Valsts ģimnāzijas bibliotēkas lasītava pārceļas uz jaunām telpām

Bauskas Valsts ģimnāzijas bibliotēkas lasītava 2021. gadā parcēlās uz jaunām telpām – vēstures kabinetu, kura remonta laikā zem grīdas atklājās vēsturiskas kāpnes, kur sākotnēji 1930. gadā bija skolas centrālā ieeja. 1970. gadā ieeja tika aizmūrēta un virs kāpnēm uzklāta grīda. Plānojot lasītavas telpu iekārtojumu, tika nolemts atstāt vecās kāpnes un daļu no senajām flīzēm. Šobrīd lasītava ir mūsdienīgi iekārtota, pievilcīga telpa, kurā saglabāts arī vēsturiskais interjers. Tā ir nevis vienkārši jauna telpa, bet telpa ar STĀSTU, kura aicina un piesaista visu vecumu lasītājus.

Attālinātais pasākums “VIDEOZVANS NO CITAS PLANĒTAS” (Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas filiālbibliotēka “Varavīksne)”

“DZIN! DZIN! TE CITPLANĒTIETIS ZVANA! PASAPŅOSIM PAR KOSMOSU?” Ar šādiem vārdiem 2021. gada novembrī Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas filiālbibliotēka “Varavīksne” aicināja pirmo klašu skolēnus piedalīties attālinātajā pasākumā. Pasākums īpašs ar ļoti lielo atsaucību un pozitīvajām skolēnu, skolotāju, kolēģu un bērnu vecāku atsauksmēm. Pasākums notika deviņas reizes, rīkots deviņām pirmajām klasēm. Pasākuma ietvaros tapa literatūras izstāde “LIDOJAM KOSMOSĀ” un notika aktivitāte “MANS SAPŅU CITPLANĒTIETIS”.

Fotoprojekts “Ja es būtu grāmata” (Olaines 2. vidusskolas bibliotēka)

Projekta galvenā iecere – piedāvāt skolēnu versiju par iemīļotāko un populārāko grāmatu saturu, galvenajiem varoņiem, viņu piedzīvojumiem, kas tika fiksēti fotogrāfijās un pārcelti uz lielformāta planšetēm. Skolēni izstrādāja vizuālās koncepcijas, komplektēja rekvizītus, gatavoja dekorācijas, piemeklēja stilizētas telpas un vidi, pārlasīja grāmatas, lai piemeklētu atbilstošākos, trāpīgākos citātus, kas raksturo konkrēto fotogrāfiju.

PAPILDINFORMĀCIJA:
https://ej.uz/Ja_es_butu_gramata

Ogres Centrālās bibliotēkas atklāšana

Pēc daudzu gadu gaidīšanas, telpu maiņas un pārcelšanās uz bibliotēkai neatbilstošām un novecojušām telpām, Ogres novada lasītāji beidzot ir tikuši pie savas Gaismas pils. Modernā, vizuāli pievilcīgā un bibliotēkas darbam absolūti pielāgotā ēka dod iespēju kvalitatīvi izmantot bibliotēkas pakalpojumus tās apmeklētājiem visās vecuma un interešu grupās, kā arī ir radīta mūsdienīga, ērta daba vide bibliotēkas darbiniekiem. Bibliotēka priecē apmeklētājus ar jauniem, mūsdienīgiem pakalpojumiem, lieliska ir bērnu nodaļa un regulāri apskatāmās izstādes tam piemērotās, labiekārtotās telpās. Lieliska vieta Ogres iedzīvotājiem un viesiem brīvā laika pavadīšanai!

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas virtuālā tūre “Kuldīgas ebreju vēsture digitālajā vidē”

Vietne “Kuldīgas ebreju vēsture digitālajā vidē” mūsdienīgā un viegli uztveramā veidā dod iespēju virtuāli izstaigāt ēku mūsdienās un uzzināt par ebreju izglītību, kultūru, personībām, uzņēmumiem, tradīcijām un holokaustu Kuldīgā – ebreju devums pilsētas vēsturē un attīstībā ir nozīmīgs un pilsētas identitāti veidojošs. Projektu izstrādāja Kuldīgas Galvenās bibliotēkas jaunie speciālisti. Īpašu pievilcību piešķir t. s. leļļu mājas efekts, ļaujot skatīt visus ēkas stāvus vienlaicīgi. Tehniskais risinājums: SIA “3D360”, finansējums: VKKF KPR Kurzemes kultūras programma 2021.

PAPILDINFORMĀCIJA:
https://ej.uz/KGB_virtuala_ture

“Jaunpils bibliotēkai 130!” (Jaunpils pagasta bibliotēka)

2020. gadā Jaunpils bibliotēka atzīmēja savas pastāvēšanas 130. gadadienu. Atzīmējot jubileju, tapa virtuālās izstādes “Jaunpils bibliotēkai 130!” 1. daļa, kur apkopota informācija par Jaunpils bibliotēku laika posmā no 1890. līdz 1996. gadam. Šīs virtuālās izstādes tapšana bija liels izaicinājums bibliotēkas darbiniecēm, nācās apgūt jaunas tehnoloģijas un iepazīt datorprogrammu piedāvātās iespējas. Virtuālā izstāde ir apskatāma bibliotēkas “Facebook” lapā un “Youtube” kontā.

Jelgavas pilsētas bibliotēkas videostāstu sērija “Irbes izlase”

Irbīte, neskatoties uz īso asti un kājām, ir veikla skrējēja, visu gadu irbīte ir palīdzējusi mums piemeklēt grāmatas un uzturēt mundrumu. Esam izveidojuši videostāstu sēriju, no 2021. gada februāra līdz decembrim katru mēnesi stāstot stāstus par grāmatām un mums pašiem. Un vienmēr atceramies, ka bibliotēkā savus lasītājus gaida grāmatas. Par gada putnu 2021. gadā Latvijā bija izvēlēta laukirbe un par gada augu parastā ķimene, jo abas pēdējos gados savvaļā ir stipri apdraudētas. Tā kā atrodamies Zemgales lauku pašā viducī, tad gribam palīdzēt daudzināt gan irbīti, gan ķimenīti.

PAPILDINFORMĀCIJA:
https://ej.uz/Irbes_izlase

Viesatu pagasta novadnieka, pirmā latviešu kartogrāfa Matīsa Siliņa piemiņas saglabāšanas pasākumi (Viesatu pagasta bibliotēka)

Pasākumu kopums novadnieka 160. jubilejas gadā – virtuālā izstāde “Latviešu pirmajam kartogrāfam Matīsam Siliņam – 160”, foto izstāde “Viesatu pagasta novadnieka, kartogrāfa Matīsa Siliņas piemiņas saglabāšana“, piemiņas pēcpusdiena tiešraidē no LNB un M. Siliņam veltītā piemiņas akmens atklāšanas pasākums pie Viesatu kultūras nama. Matīss Siliņš bijis arī etnogrāfs, vēsturnieks, rakstnieks, valodnieks, tulkotājs, bibliotekārs, pētnieks, grāmatizdevējs. Viesatu pagasta novadpētniecības istabā iekārtota telpa Matīsa Siliņa kultūras mantojuma glabāšanai.

LNB Bibliotēku attīstības centra organizētais vebinārs “Medijpratība – ne tikai izglītības, bet arī veselības un drošības jautājums”

Monitorējot situāciju Latvijā un sabiedrībā, un redzot, ka nozarē cilvēki jūtas nedroši pandēmijas laikā un ir daudz neatbildētu jautājumu, tika nolemts rīkot vebināru, ar mērķi informēt bibliotekārus par medijpratības nozīmīgumu laikā, kad visapkārt valda viedokļu sadrumstalotība, aicināt ieklausīties profesionāļu viedokļos par vakcinēšanos un iedrošināt bibliotekārus uzrunāt kopienu pieņemt pārdomātus un ticamā un pārbaudītā informācijā balstītus lēmumus, neļaujoties dezinformācijai un manipulācijai. Vebinārs notika 2021. gada 4. novembrī, un tajā piedalījās vairāk nekā 800 dalībnieku.

Latvijas Neredzīgo bibliotēkas audiogrāmatu lejupielādes sistēma “BALSS”

Tas ir jauns pakalpojums, kas reģistrētam Latvijas Neredzīgo bibliotēkas lasītājam, kuram nepieciešama informācija audioformātā, ļauj jebkurā sev ērtā laikā ātri un viegli lejupielādēt bibliotēkas krājumā esošās audiogrāmatas. Tas ir milzīgs solis pielāgotās informācijas pieejamībai Latvijā un ārpus tās. Latvijas Neredzīgo bibliotēka ir lielākais pielāgotās literatūras resursu nodrošinātājs Latvijā.

PAPILDINFORMĀCIJA:
https://ej.uz/LNerB_sistema_BALSS

Latvijas pagastu bibliotekāru 6. kongress “Pagasta bibliotēka – vieta kopienas attīstībai” (LNB sadarbībā ar LBB)

Kongresa mērķis – aktualizēt pagastu bibliotēku vietu Latvijas kultūras norišu un administratīvi teritoriālās reformas kontekstā, kā arī sekmēt Latvijas pagastu bibliotekāru tīklošanos, pieredzes apmaiņu un diskusijas ar pašvaldību pārstāvjiem. Kongresā piedalījās vairāk nekā 700 dalībnieki. Lai pievērstu uzmanību pagastu bibliotēku nozīmei valsts un pašvaldību attīstībā un nostiprinātu pašvaldību un valsts atbalstu pagastu bibliotēku tīkla saglabāšanā, tika pieņemts kongresa memorands.

Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas tīmekļseminārs “Kā klājas Voldemāra Caunes balvas laureātiem?” 2021. gada 23. novembrī

Četrpadsmit gados Voldemāra Caunes balvu “Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem” saņēmuši 25 laureāti – bibliotekāri, bibliotēku kolektīvi un projektu darba grupas, kas seminārā stāstīja par savām pēdējā laika radošajām idejām, to īstenošanu un ieguvumiem. Seminārs parādīja, cik daudzveidīgs un nozīmīgs darbs tiek veikts bibliotēkās bērnu un jauniešu lasīšanas veicināšanā – vienā no svarīgākajām bibliotēku darba jomām.

LNB Pasākumu cikls “Virtuālās trešdienas bibliotekāriem: profesionālo publikāciju apskats”

Pasākumu cikls ”Virtuālās trešdienas bibliotekāriem” ļauj ikvienam bibliotekāram un nozares speciālistam, neatkarīgi no atrašanās vietas, ieņemamā amata un citiem faktoriem, būt informētiem par aktuālām tēmām nozarē, veicina profesionālo pilnveidi un iedvesmo profesionālās literatūras un profesionālo publikāciju lasīšanai. Katram cikla pasākumam ir pieejama preses relīze, pasākuma video ieraksts un profesionālo publikāciju apskats, kurā tiek apkopotas pasākuma laikā minētās publikācijas un resursi.

J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskolas projekts “The Story Cubes Tell” jeb “Attēlu klucīši stāsta”

Skolas bibliotēka iesaistījās “eTwinning” projektā, kurā skolēni no Latvijas, Rumānijas un Ukrainas, darbojoties tiešsaistē, veidoja stāstu klucīšus (metamie kauliņi ar attēliem) un sacerēja pasakas, izmantojot vienādus 8 klucīšu komplektus. Visi projekta laikā izveidotie stāsti, pasakas un ilustrācijas ir ievietoti e-grāmatā.

Ceļojošā izstāde “Agijas Stakas tēlu pasaule” Rēzeknes Bērnu bibliotēkā

Izstādi apskatīja 2842 bibliotēkas apmeklētāji – daudz bibliotēkas individuālo lasītāju, kā arī vairākas organizētas bērnu grupas no bērnu vasaras nometnēm. Bērniem ļoti patika fotografēties ar pasaku varoņiem, atminēt, kurā mājiņā dzīvo kurš pasaku varonis, un aplūkot mākslinieces gleznas.

Heli Lāksonenas un Aleksandra Čaka dzejas grāmatas “Paņēmi manu sirdi no plaukta” prezentācija Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā

Ārzemju autoru viesošanās bibliotēkā ir liels un nebijis notikums. Klātienē notikušais pasākums apmeklētājos izsauca daudz pozitīvu emociju un tika atzinīgi novērtēts. H. Lāksonena, būdama atraktīva un spilgta dzejniece, spēja aizraut ar savu pozitīvo enerģiju, klātesošie ar interesi izbaudīja somu valodas skanīgumu.

Informāciju sagatavoja:
Gunta Grundmane
LBB valdes locekle

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*