Latvijas Bibliotēku festivālā gaidāma augstvērtīga dāņu futūristes Lēnes Rākelas Andersenas lekcija

Lēne Rākela Andersena (Lene Rachel Andersen) ir dāņu ekonomiste, futūriste, rakstniece un Bildung kustības aktīviste. Studējusi biznesa ekonomiku un teoloģiju; galvenās viņas izpētes jomas ir saistītas ar tehnoloģiju attīstību, vēstures un tagadnes interpretācijām un cilvēces nākotnes prognozēm. Kopš 2005. gada sarakstījusi 20 grāmatas, jaunākās: “Bildung(2020), “Metamodernity” (2019) un “The Nordic Secret” (2017). Saņēmusi divus Dānijas valsts apbalvojumus demokrātijas jomā: Ebbe Kløvedal-Reich Democracy Baton (2007) un Døssing Prisen (2012). Romas kluba (Club of Rome) biedre un ideju laboratorijas “Nordic Bildung” un Eiropas Bildung tīkla (European Bildung Network) līdzveidotāja. Plašāka informācija par lektori pieejama viņas tīmekļvietnē www.lenerachelandersen.com.

Lēne Rākela Andersena. Foto: no Lēnes Rākelas Andersenas arhīva

Bildung jēdzienam ir dziļas saknes Eiropas domāšanā un izglītībā. No aptuveni 1774. līdz 1810. gadam vācu domātāji, piemēram, Herders, Šillers un fon Humbolts aplūkoja Bildung kā sekulāru parādību, saistot to ar emocionālo, morālo un intelektuālo attīstību, izglītību un pilsoniskumu. Ir daudz Bildung definīciju; Eiropas Bildung tīkls to definē šādi: “Bildung ir izglītības un zināšanu savienojums, kas nepieciešams, lai sabiedrībā varētu iekļauties ikviens; tas ir morāls un emocionāls briedums, kad cilvēks spēj strādāt gan komandā, gan uzturēt savu personīgo autonomiju”. (Sk. https://eaea.org/wp-content/uploads/2021/02/What-is-Bildung-pdf-English.pdf).

Latvijas Bibliotēku festivālā – 2022. gada 27. aprīlī – Lēne Rākela Andersena sniegs stundu garu priekšlasījumu ar nosaukumu “Divas bibliotekāra lomas: mūžizglītība pašattīstībai un kopienai”. Lekcija sastāvēs no divām daļām – pirmajā daļā tiks aplūkota mūžizglītības nepieciešamība bibliotekāriem, bet otrajā daļā bibliotēku iespējas savu kopienu mūžizglītībā.

Priekšlasījums notiks angļu valodā un būs pieejams gan reģistrētiem dalībniekiem platformā “Zoom”, gan ikvienam interesentam tiešraidē no Latvijas Bibliotekāru biedrības un Latvijas Nacionālās bibliotēkas “Facebook” lapas. Platformā “Zoom” tiks nodrošināts sinhronais tulkojums latviešu valodā, un tas būs pieejams tikai iepriekš reģistrētiem dalībniekiem.

 

Festivāla programma tiks izsludināta marta otrajā pusē. Aicinām sekot līdzi aktuālajai festivāla informācijai vietnē www.bibliotekari.lv un Latvijas Bibliotekāru biedrības “Facebook” lapā!

 

Ziņu sagatavoja:
Māra Jēkabsone
Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*