Tuvojas akcijas “Viena diena bibliotēkas dzīvē” norises laiks

Pavisam drīz sāksies Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) Jauno speciālistu sekcijas (JSS) organizētās akcijas “Viena diena bibliotēkas dzīvē” jeb “LibdayLV” norise. Tā notiks divas nedēļas – no 20. septembra līdz 3. oktobrim. Šajā laikā dalībniekiem būs jāpublicē ziņas tiešsaistē savas bibliotēkas lapā sociālajos medijos (“Facebook”, “Instagram”, “Twitter”, “Youtube” u. c.) vai tīmekļvietnē, sniedzot ieskatu bibliotēku ikdienas darbā. Publikācijām būtiski ir pievienot tēmturi #LibdayLV_2021, lai ziņas, ieraksti un attēli būtu ērti atrodami un apskatāmi arī citiem. Publikāciju forma, kā ierasts, var būt pēc brīvas izvēles – tradicionāli ieraksti teksta formā, fotoattēli, video vai kādi citi radoši risinājumi.

Šī gada akcijas dalībniekus sagaidīs arī neliels papilduzdevums. Lai informāciju par bibliotēku padarītu pieejamāku un vieglāk atrodamu, rosinām ielūkoties platformā “Google kartes” (Google Maps), lai apskatītu tajā pieejamās ziņas par savu bibliotēku un nepieciešamības gadījumā tās sakārtotu un aktualizētu. Šis resurss, nenoliedzami, ir ļoti populārs iedzīvotāju vidū, jo, ievadot meklētājā interesējošās bibliotēkas nosaukumu, tas uzrāda arī būtiskāko informāciju par bibliotēku, kas tikusi publicēta platformā “Google kartes” – adresi, darba laiku, tālruņa numuru, vides pieejamību u. tml. Tāpat tiek atspoguļota institūcijas vizuālā identitāte – informācijas meklētājs atlasa attēlus ar bibliotēkas ēku, tās apkārtējo vidi un iekštelpām, ja šie attēli ir pievienoti. Veikt izmaiņas kartē var jebkurš, taču ir iespējams kļūt arī par pievienotās vietas (uzņēmuma) īpašnieku, kas nodrošina papildiespējas, piemēram, sniegt lietotājiem atgriezenisko saiti, atbildot uz viņu pievienotajām atsauksmēm.

Jānorāda, ka platforma “Google kartes” sniedz noderīgas iespējas ne vien lietotājiem, bet arī bibliotekāriem. “Google manas kartes” (Google My Maps) funkcionalitāte ļauj veidot personalizētu karti, pievienojot atzīmes objektiem un veidojot maršrutus, ko iespējams izmantot, piemēram, novadpētniecības objektu kartēšanai, ģeogrāfiski apkopojot apzinātās vietēji nozīmīgās vietas, rīkojot orientēšanās pasākumus, izzinošas pastaigas utt.

Lai pieteiktos dalībai akcijā, lūdzam aizpildīt reģistrācijas anketu, kura būs atvērta līdz pat akcijas beigām, 3. oktobrim. Lai gan akcijas norise tiek izsludināta divu nedēļu ilgam laika posmam, piedalīšanās ilgumu un periodu dalībnieki var pielāgot pēc saviem ieskatiem – piedalīties abās nedēļās, tikai pirmajā vai otrajā nedēļā, atsevišķās dienās u. tml. Pēc akcijas norises beigām ar reģistrētajiem dalībniekiem sazināsimies, lai noskaidrotu, kā veicās ar papilduzdevuma izpildi.

Aicinām iesaistīties akcijā un mudināt uz to arī kolēģus, jo “LibdayLV” laiks ne tikai iespēja parādīt sava darba daudzveidību, bet arī iepazīt kolēģu darbu, iedvesmoties un atklāt daudz jauna un interesanta!

Atgādinām, ka pagājušās, 2020. gada, akcijas papilduzdevums bija apskata vai cita veida radošas publikācijas sagatavošana par izdevumu, kas saistīts ar bibliotēkām. Beidzot ir pienācis laiks, kad šie darbi tiks publicēti LBB JSS blogā. Sekojiet līdzi aktualitātēm!

Vairāk par akciju “LibdayLV” un tās norisi iepriekšējos gados lasiet LBB JSS bloga sadaļā “Viena diena bibliotēkas dzīvē”.

 

Informāciju sagatavoja:
Aiga Pīķe
LBB JSS vadītāja

Akcijas norisi atbalsta:

Leave a Comment

*Required fields Please validate the required fields

*

*